zaterdag 25 juli 2020

Over groene wegen, jaagpaden en oude spoorlijnen



Vanuit het Franse stadje Givet vertrekken we voor een fietstocht over de groene wegen, jaagpaden en oude spoorlijnen in het noorden van Frankrijk en het zuiden van België.

Via de Voie verte Trans-Ardennes fiets we de Maas op vanaf de Belgisch-Franse grens tot aan het Canal des Ardennes. Van hier af volgen we een toekomstige véloroute langs dit kanaal tot aan de Aisne die we vervolgens af fietsen tot waar we afbuigen naar de Voie verte d'Ailette.
Langs de Ailette, wat tegelijk langs het kanaal van de Aisne naar de Oise is, fietsen we door tot aan de Oise. Over de jaagpaden langs het kanaal dat de Oise met de Sambre verbindt en verder over de oude spoorlijn die door de valei van de Oise loopt, fietsen we de Oise op.
Over de Voie verte d'Avesnois doorkruisen we dit beboste gebied van het Noorderdepartement tot aan Ligne 156, een oude spoorlijn die ons dwars door Henegouwen en Namen tot aan de Maas brengt bij Hastiére.


(Een ingekorte versie van dit reisverslag is te lezen in het aprilnummer (nr 2/2022) van het blad Op Weg, een magazine voor wandelaars en fietsers).