maandag 16 juli 2018

Langs Kempische kanalen



Het land van Baarlez zindert in de nog vroege ochtendzon terwijl we tussen de bomen naar de enclaves fietsen. De grenzen liggen hier zo grillig dat we afwisselend door Nederland en België rijden, alleen al door rechtdoor te fietsen.
Via de landweggetjes rondom Weelde en Ravels-Eel gaan we richting het kanaal door de Kempen. Het droge hete weer en de agrarische rust maken dat de omgeving hier bijna Midden-Europees aandoet. Vanwege dat hete weer hebben we onze route gekozen langs de kanalen waar we de schaduw van de bomen en de koelte van het water vinden.
Jaagpaden worden bevolkt door fietsers terwijl pleziervaart en binnenvaart het kabbelende water opluisteren. Eenmaal bij het kruispunt van kanalen volgen we het water oostwaarts, richting Lommel. Trapsgewijs verheft het kanaal zich richting de Limburgse Kempen.
Voordat we daar aankomen genieten we van onze middagpauze bij één van de meertjes die langs het kanaal liggen.
Het laatste stuk van onze dagrit voert over de noordelijke kanaaloever die helaas net opgebroken is om gerenoveerd te worden. Via zand, keien en asfaltbrokken bereiken we op het heetst van de dag Sjorovo, een kampeerterrein op de Belgisch-Nederlandse grens, waar we ons onderkomen voor de nacht maken om daarna alweer de schaduw op te zoeken.