zaterdag 1 juni 2019

't Land van 'Age Bamen



Na het uitrusten van onze etappes door de Kempen en de Schelde/Maas delta vertrekken we, terug over het Hellegat, voor een lus over de Zeeuwse eilanden.
Onder steeds stralender zonnetje kijken we uit over de hooglanders en de vogels op de Hellegatsplaten. Te midden van de prei en de aardappels fietsen we richting Oude Tonge, onze eerste tussenstop van deze rit. Vanzelfsprekend genieten we op de Kaai van onze verse broodjes.

Na oude Tonge verlaten we Goeree-Overflakkee (Flakkee in de volksmond). We fietsen de Grevelingen over, waarbij we kiezen voor het toeristische fietspad. Kilometers lang remmen, inschikken, aanzetten, ontwijken. Genieten is er niet bij, wel 40 minuten wachten voor de sluisjes waar de fietsroute speciaal overheen voert.

Vanaf Bru vervolgen we onderlangs de zeedijk om even later tussen de toch wel flink hoge bomen de slingerdijken te volgen. Net na de middag fietsen we Noordgouwe in. Aan de mooie ring houden onze lunchstop. De fietsen parkeren we in de travalje, de hoefstal waarin vroeger de paarden (althans hun hoeven) beslagen werden.

Na een lekker lange pauze stappen we op. Ondanks de korte afstand zitten we er al een beetje doorheen. We fietsen dan ook op de zaterdag terwijl het ook nog mooi weer is. De vele fietsers die op elke plek van de weg rijden, de vele automobilisten die vooral de hele breedte van de weg nodig lijken te hebben en daarbij het gaspedaal weten te vinden, vragen veel van ons concentratie- en incasseringsvermogen.
Gelukkig zijn we al dichtbij onze eindbestemming van deze dag.

Langs akkers en hoeves treffen we eerst de Prunjepolder. Een natuurgebied bevolkt door voornamelijk vogels, dat veel weg heeft van vroegere kreken en moeren. We turen over het moer en laten de telefoontoestellen klikken.
Uiteindelijk trappen we het laatste stukje tot Serooskerke waar we ons tentje opzetten bij Boerderij Dorpszicht.