zaterdag 2 juli 2022

Fietsen onder de zeespiegel



Vanuit het inmiddels wereldberoemde Zuid-Beijerland fietsen we over de rijkelijk aanwezige kronkeldijken het eiland af, het Spui over. Onderweg laat het aangename zomerweer het landschap op z’n best uitkomen.
Nog steeds over kronkeldijken doorsteken we het volgende eiland dat we verlaten door de Oude Maas over te steken. Na de onvermijdelijke industrie rond de Botlek bereiken we uiteindelijk het vasteland van Holland waarvoor we onderdoor de Nieuwe Maas fietsen.

Vanaf de monding van de Zweth volgen we dit riviertje landinwaarts. Langs de rietkragen, de gele plompen in het water en het land dat lager ligt dan het rivierpeil, wat zo typisch is voor deze streek.
Over de karakteristieke smalle weggetjes, die in feite ophogingen zijn die boven de weilanden en de sloten uitsteken, stoten we op de Delftse Schie die we hoog over passeren om even later weer in eenzelfde landschap terecht te komen, de Akkerdijkse plassen.

Na de middagboterhammen, het is inmiddels half twee, verruilen we de Akkerdijkse plassen voor de Delftse Hout. Een gebied dat herinneringen oproept. Even verderop, in Pijnacker, woonde ik als jong ventje met de Delftse Hout bijkans op de stoep. In een tijd, waarin gemotoriseerd verkeer nog schaars was en de plattelandsomgeving voor typisch vermaakt zorgde, zoals een slootje-spring-tocht als uitstapje van de voetbalvereniging. Zo volgende we met de hele ploeg een tamelijk willekeurige route door weilanden en sloten om na een halve dag kletsnat en onder de modder weer thuis te komen.

Tehenwoordig is deze omgeving ingericht als recreatiegebied en is verbonden met alle gelijksoortige gebieden in de omgeving. Hierdoor is het heerlijk fietsen, midden in de ‘natuur’, zonder enige kruising met het andere verkeer. Zo trappen we ongehinderd langs Zoetermeer, langs de voormalige meer waar de rongdijken en rivieren metershoog boven het maaiveld liggen. We doorkruisen weilanden, klimmen naar de rivieren en dalen vervolgens weer naar de weilanden aan andere kant van het water.

Om alvast in de stemming te komen voor het bezoek aan de overburen fietsen we in voorschoten langs de Britse School. Even later, net buiten Wassenaar, slaan we onze tenten op bij Boerderij Maaldrift.