donderdag 27 juli 2023

Langs de Sava



In de ochtenddauw slingeren we langs de Sava. De rivier stroomt nog steeds met grote vaart, boomstammen en takken scheren voorbij. Bomen en koeien staan in het water waar eerst oever was.

Onder een stralende zon doorkruisen we het nog steeds mooie rivierlandschap. Bij Sisak houden we, na een fluks bezoek aan Romeinse restanten en een rustig ritje langs de boulevard, onze eerste pauze.

We blijven slingeren over en onderlangs de Sava-dijk. Soms maakt de weg een omweg rond een oude Sava-arm, waar we door de maisvelden fietsen.
Bij één zo’n oude rivierbocht, wat tevens het recreatieterrein van het dorpje is, houden we onze lunchpauze.

We fietsen naar onze beoogde overnachtingsplek, Ranch Perekovic. We ontmoeten de eigenaar die vertelt dat hij de voorziening vooral verhuurt aan groepen. Maar wij mogen er ook blijven. Zelf moet hij weg, of we de deur achter ons dicht willen doen als we besluiten om toch verder te fietsen. Dat laatste doen we en vervolgen onze tocht richting Zagreb.

Bij Zagreb zoeken we het kampeerterrein van Peruševec, wat gloednieuw zou moeten zijn. Ook dit 'glampingterrein' wordt door ons gelaten voor wat het (niet) is en we vervolgen onze speurtocht langs de Sava en de meertjes bij Zagreb.

Uiteindelijk vinden we een plekje bij het clubhuis van de visvereniging 'Pešćenica'. We kunnen op het picknickveld onze tenten opslaan en mogen gebruik maken van de kantine, keuken en wc's.
In het gezelschap van vissers en katten brengen we de rest van de avond door aan het vismeer.