woensdag 26 juli 2023

Door Lonsko Polje



We verlaten Jasenovac in de miezerregen en volgen alweer de Sava-dijk, soms erop soms onderlangs. De Sava die we links van ons zien, is aangezwollen tot een woest stromende rivier. Hele bomen drijven met hoge snelheid voorbij.

Wanneer de miezerregen overgaat in flinke buien, fietsen we het bezoekerscentrum van Lonsko Polje op. Hier vinden we een schuilplaats en tegelijk alle informatie over het natuurgebied.

Lonkso Polje is een (bewoond) beschermd natuurgebied waar de rivier in kan overlopen. Er leven hier wilde paarden maar vooral is het één van de belangrijkste broedgebieden van ooievaars in de wereld.
Behalve het landschap en de ooievaars zijn ook de traditionele huisjes en de traditionele manier van boeren hier beschermd.

Als de regen gestopt is stappen we weer op de fiets. We fietsen van de dijk af naar het gebied van de wilde paarden. Helaas heeft de regen de onverharde wegen onbegaanbaar gemaakt voor fietsen met bepakking. Halverwege de weg keren we alweer om.

Hoe dichter we bij Čigoć, het ooievaarsdorp, komen hoe meer ooievaars we op de daken zien. Elke paal, elke schoorsteen lijkt benest.

Aan het einde van de ochtend, als we onze rit beëindigen, zijn we getuige van ooievaars die hun jongen voederen in het nest op het dak bij Tradicije Čigoč.