zaterdag 30 juli 2016

Kraljevina Bosna



Bosnië, een koninkrijk uit vervlogen tijdens en sinds kort weer een zelfstandig land is de bestemming van deze fietstocht.
Bosnië, waar ik de afgelopen jaren heb genoten van het fietsen. De vriendelijkheid en het enthousiasme van de mensen, de nog veelal ongerepte natuur en het vrijwel ontbreken van buitenlands toerisme.
Deze keer is, zoals de titel al doet vermoeden, de sporen van het oude koninkrijk het thema van de fietstocht, zonder dat de natuurlijke schoonheden worden overgeslagen.

Lees mee met deze vijf-daagse speurtocht.


... over het Koninkrijk Bosnië

Het koninkrijk Bosnië ontstond in 1377 met Tvrtko I als eerste koning en Jajce als hoofdstad. Het koninkrijk bereikte toen ook zijn grootste omvang en omvatte een groot deel van het huidige Bosnië & Hercegovina en ook delen van het huidige Montenegro en Dalmatië.

Gedurende een kleine honderd jaar werd na Tvrtko I het koningschap vervuld door diens halfbroer en zijn vrouw, vervolgens door de buitenechtelijke zoon van Tvrtko en daarna afwisselend door de (buitenechtelijke) zonen van deze en de buitenechtelijke zonen van Tvrtko I.

Na deze relatief korte periode van zelfstandigheid werd het land in 1463 veroverd en ingelijfd bij het Ottomaanse rijk. Hercegovina werd in 1482 ingelijfd. De tot nu toe laatste Bosnische koning was Stjepan Tomašević die door de Ottomanen omgebracht werd