vrijdag 7 juli 2017

Door Noord en Midden Servië



Servië, een land op de Balkan op het kruispunt van culturen. Een land van vele volken met in het noorden de Midden-Europese, in het zuiden de Islamitische en in het westen de Mediterrane invloeden.
Een land ook met een bewogen geschiedenis dat nog maar kort (weer) als zelfstandige staat bestaat.
Maar bovenal (voor de fietser) is Servië een land met een prachtige ongerepte, afwisselende natuur en een hartelijke bevolking. Doordat de meeste toeristen het land nog links laten liggen is de authenticiteit (net als een gebrekkige infrastructuur) voorlopig nog gewaarborgd.

Op mijn fietstocht zal ik het vlakke en rijkere noorden, het archeologische rijke en fenomenaal mooie Donaudal langs de oostgrens, de thermen, grotten, Romeinse overblijfselen, rivieren en meren in het midden en daarna de bergen in het westen ontdekken, om tenslotte via de rivier de Drina langs de westgrens weer af te dalen om in het vlakke rivierenlandschap te eindigen.

(Een ingekorte versie van dit reisverslag is te lezen in het juni- en augustusnummer (nr 3&4/2018) van het blad Op Weg, een magazine voor wandelaars en fietsers).