zaterdag 22 juni 2019

De Veluwe over, naar de Rijn



Het was een heerlijke plek om te overnachten, hier bij de Bosrand. Ik blijf er zelfs een half uur langer door op (lucht)bed, wel tot half zeven. Nadat we Tomas' tent gekuist hebben zijn we klaar voor ontbijt en vertrek.
Over een mooi vrij liggend fietspad, geflankeerd door Veluwse bossen, fietsen we glooiend weg. De fietspaden die we hier aantreffen maken het fietsen tot een genot. Wanneer we even later via de Veluwezoom dieper de bossen en hei induiken, klauteren we richting de Emmapiramide. Kronkel-kronkel fietsen door de natuur van deze IJstijd-wal.
Als we even later naar beneden, richting de IJssel zoeven, zijn we in een mum van tijd in het platteland. Langs buitenhuizen, over bruggen, langs meertjes. We voelen geen benen.
IJsseldijk wordt Rijndijk. De rivier meandert met de dijk mee en trakteert ons op uiterwaarden met rietlanden en weilanden.
Inmiddels zorgt de zon, die vanaf de eerste lichtstralen vandaag ongehinderd schijnt, voor heerlijke temperaturen. Het mooie weer lokt dan ook vele fietsers naar buiten die net als wij genieten van de mooie rivieruitzichten.
Vanaf Pannerden leiden de paden ons buitendijks. Langs plassen in de uiterwaarden, waar ooit zand en grind werden opgegraven, en helemaal langs het water van de Rijn, waar Duitsland aan de overkant ligt.

Na onze lunchstop bij het toeristische Bijlandmeer komen we bij Tolkamers aan. We zoeken (en vinden) de boerderij Himmeling. Hier worden we ontvangen door Peter die meteen een plek voor ons inricht met alles wat een fietser nodig heeft.
Met nog drie andere kampeerders bevolken we het erf. Samen met de ezel en geit die hier vrij rondlopen.