vrijdag 21 juni 2019

Door de Waarden naar de Veluwe



De nacht is helder, de wind is gaan liggen. Eenden kwaken om het hardst, wakker worden gaat vanzelf.
Onder een stralende zon breken we op maar als we wegfietsen trekken donkergrijze wolken over en is de wind weer flink aangetrokken. Over de boomdijken langs de bunkers zetten we koers richting de Lek. Aan de rivier zien we de resten van de linie, vlakbij fort Everdingen.
Onder Nederlands driegende luchten volgen we de Lek stroomopwaarts. Het water links, de kersen rechts. In de verte zien we Wijk bij Duurstede waarnaartoe we even later de veerpont nemen.
Terwijl we de gezellige binnenstad doorkruisen, breekt de lucht.
Bij het kasteel van Amerongen verruilen we de voortrazende auto's op de Rijndijk voor fietspaden door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Via verharde en onverharde fietswegen, passeren we de Amerongse Berg, Veenendaal en Ederveen. Bij de Ederveense kerk pauzeren we voor de boterhammen.
In Lunteren maken we ons plan voor de rest van de dag. We besluiten om de Veluwe op te fietsen om bij Otterlo een kampeerplek te vinden.
Glooiende paden voeren ons door dichte bossen, linksom, rechtsom, op en neer. Ook met vermoeide benen en onder een inmiddels weer gitzwarte lucht is het fietsen hier om van te genieten.
Bij minicamping de Bosrand slaan we onze tenten op nadat we die eerst hebben laten drogen. Het blijkt een ideale plek (met zitkeuken) voor trekfietsers.