dinsdag 25 juni 2019

Slot Loevestein



Onze rit over de Waaldijk lijkt een voortzetting van die van gisteren. We slingeren alweer langs uiterwaarden, wielen en grindmeren. Met links van ons de akkers en boomgaarden blijft de route nog steeds even mooi.
Nog vroeg in de ochtend fietsen we Zaltbommel in. Langs torens, over kades en rondom de haven. De winkel waar we onze inkopen willen doen blijkt gesloten. Terwijl we ons afvragen wat te doen, worden we uitgenodigd op de koffie. We fietsen kris kras door de stad achter onze gastvrouwe aan. We blijken een fietsvakantieliefhebster ontmoet te hebben en wisselen ervaringen uit over onze fietstochten.
Eenmaal terug op de Waaldijk zetten we koers richting slot Loevestein. Doordat we vanwege de te verwachten hittegolf vroeg op pad gegaan waren, komen we aan nog voordat het kasteel open gaat. Behoedzaam lopen we door de poort waarbij we het valhek nauwlettend in de gaten houden.
Nadat we het kasteelmuseum bezocht hebben, verkennen we het kasteel zelf. Vanaf de gewelfde kelder, via nauwe draaiende trappen komen we telkens in de verschillende kamers. Natuurlijk zien de de beroemde boekenkist waar Hugo de Groot in ontsnapt is.

Uiteindelijk nemen we het pontje naar Woerkum. Door dit kleine stadje met antieke huizen fietsen we naar ons kampeerterrein. Nog voor het heetst van de dag komen we aan, en heet wordt het, de temperatuur zal vandaag ruim boven de 40 graden komen.
In de schaduw eten we onze boterhammen in het gezelschap van een Gilamonster. De rest van deze dag brengen we door in het water bij het strand van Woerkum.