donderdag 20 juli 2023

Het verdronken strand van Bistrinci



De storm is gaan liggen, de laatste regendruppels vallen. Inmiddels is het zeven uur in de ochtend. Als het wegdek droog dampt, gaan we op pad.
Met de bossen langs de Drava links en de heuvels rechts, fietsen we (alweer - of nog steeds? -) tussen de zonnebloemen.

We blijken op de doorgaande weg richting Osijek te fietsen. Verkeer vliegt soms rakelings voorbij, soms ook rustig op gepaste afstand.

Met de wind in de rug zijn we razendsnel in Donji Miholjac, waar we in de schaduw van de bomen van het stadspark onze rustpauze houden.

Ruim voor de middag rijden we Belišće binnen, vanwaar we via de 'Amazon of Europe' fietsroute Bistrinci in fietsen. Bij de Odmorište 'Drava' is het tijd om in de rivier te badderen en een middagje in de schaduw van de bomen te verbrengen.
Eerst nog maak ik een uitstapje naar het strand van Bistrinci. Dat blijkt helemaal onder water te staan na de hevige regenval van de afgelopen dagen.

Net als bij Križnica wordt het recreatieterrein druk bezocht. Mensen (soms met honden) komen hier zwemmen in de rivier die nu flink snel stroomt na dagenlange regenbuien in de bergen. Stroomopwaarts gaan ze het water in om er stroomafwaarts uit te komen. Na over het gras stroomopwaarts te lopen, begint alles weer van voor af.
Op 't eind van de dag wordt zelfs een kudde schapen hier uitgelaten. Het donker is voor het verliefde paartje dat op één van de bankjes langs de rivier komt zitten.

Dorpsbewoners hebben hier bootjes langs de oever gelegd en schuurtjes voor hun spullen gebouwd. Een stel mannen heeft zelfs een eigen honk gebouwd met stoelen, tafel en fornuis enz. De flessen drank tot het plafond opgestapeld. Wanneer één van hen mij komt vragen om de pomp te lenen om z'n fietsbanden op te pompen, ben ik meteen uitgenodigd om een glaasje te drinken. Wijn en šljivovica vloeien rijkelijk. Verhalen worden met gloeiende wangen en fonkeloogjes verteld. .... Laku noć.