zondag 16 juli 2023

Langs Mura, Drava en Sava



Het Mura-Drava natuurpark op het grensgebied van Kroatië en Hongarije wordt ook wel het laatste ongerepte rivierengebied van Europa genoemd of ook: de Europese Amazone. Een streek waar ik goede herinneringen aan bewaar van één van mijn vorige fietstochten (zie het verslag van Door Kroatië en Bosnië). Maar ook langs de Sava heb ik in het verleden heerlijk gefietst (zie het verslag van Door Slovenië, Kroatië en Bosnië). Nog steeds blijven de Mura-Drava en Sava rivieren (gelukkig nog) gespaard van massa-toerisme, een ware verademing voor de ietwat avontuurlijk ingestelde fietser.
Mijn enthousiasme voor deze streek blijkt niet onopgemerkt gebleven zodat deze keer Tomas, mijn zoon, en ik samen op pad gaan voor een fietstocht langs de grote rivieren van Kroatië en een beetje Slovenië.
We beginnen onze fietstocht in Slovenië, vlak bij het drielandenpunt Slovenië- Kroatië-Hongarije. Van daaruit volgen we de Europese Amazone Fietsroute door Kroatië: langs de Mura en Drava tot aan Kopački Rit, een moerasachtig gebied langs de Kroatische Donau.
Vervolgens steken we via Đakovo over naar de Sava bij Slavonski Brod. Deze rivier volgen we eerst via de Sava Ruta stroomopwaarts tot voorbij Zagreb waarna we via de Krapina, Krapinica, Maceljčica, en Rogatnica rivier aan de Drava bij Ptuj aankomen.
Vanaf deze laatste stad volgen we de Drava om bij Ormož de Pavloski Potok te volgen tot Ljutomer om vervolgens langs de Ščavnica af te dalen tot de Mura waarna we naar ons vertrekpunt fietsen.
Lendava – Šoderica Jezero 68
Šoderica Jezero - Križnica 75
Križnica - Noskovci 60
Noskovci- Bistrinci 59
Bistrinci – Kopačevo 50
Kopačevo - Đakovo, Jošava Jezero 57
Đakovo, Jošava Jezero - Slavonski Brod 62
Slavonski Brod - Jasenovac 127
Jasenovac - Čigoć 45
Čigoć - Zagreb 93
Zagreb - Oroslavje 53
Oroslavje - Ptuj 68
Ptuj - Lendava 70
887 km
15 dagen
68 km
127 km
2008 m
154 m
556 m
€ 256
€ 8,00
Kamp odmorište Aquaterra
Odmorište na Skelu, Križnica
Dravska Priča
Odmorište Drava, Bistrinci
Kamp Family Kopačevo
Jošava Jezero, Đakovo
ŠRC Poloj, Slavonski Brod
Restoran i Noćenje “Kod Ribiča”, Jasenovac
Tradicije Čigoč
ŠRD “Pešćenica”, Zagreb
Camping and Mini Pet Farm Brcko
Kamp Terme Ptuj
Kamp Terme Lendava
Arheološki muzej Osijek
Muzej Slavonije Osijek
Tvrđa Osijek
Kopački Rit
Tvrđava Brod
Lonjsko Polje
Muzej krapinskih neandertalaca
Ptujski Grad
Mlin na Muri, Sveti Martin