zaterdag 29 juli 2023

Muzej Krapinskih Neandertalaca i Ptujski Grad



Over een gloednieuw fietspad, fietsen we van Oroslavje naar Zabok. Vanaf daar kiezen we de oude weg door de vallei van de Krapinica-rivier richting Krapina. Aan weerszijden zien we de heuvels van Krapinska Gora, net als in de verte voor ons.

In Krapina maken we een eerste tussenstop, bij het Neanderthal museum.
Hier wordt het leven van de neanderthalers uitgebeeld die in de grot vlakbij gewoond hebben. We doorlopen zelfs de hele geschiedenis van de mens en de aarde via het tijdpad dat zich door het museum slingert.

Na Krapina wacht de beklimming naar de grens met Slovenië. Gestaag klimmen we over de oude weg tussen de heuvels. Het autoverkeer neemt een andere route waardoor we volop kunnen genieten van de omgeving.

De grenspost ligt, met het in gebruik nemen van de tolweg, nu op deze snelweg. Een weg waar wij als fietsers vast niet op mogen.
Gelukkig weet ik een onverhard paadje de grens over, waar we via de oude, verlaten grenspost en een binnenweggetje op kunnen komen.

We fietsen al dalende over de landwegen in de vallei van de Rogatnica rivier naar Ptuj. Voordat we naar de oude burcht in de stad gaan, slaan we onze tenten op, op één van de vreselijkste kampeerterreinen van deze tocht (en van Slovenië), Kamp Terme Ptuj.

De oude Burcht, Ptujski Grad, ligt boven op een heuvel die uitkijkt over de omgeving. Deze heuvel zou al sinds de oudheid bewoond zijn en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een vesting. Ptuj is dan ook de oudste stad van Slovenië.
Tegenwoordig is de burcht een museum waarin ook de geschiedenis van de plek en de omgeving uitgebeeld is.