vrijdag 29 oktober 1993

Kaapse Schiereiland



Vrijdag 29/10
We nemen de metro naar Kaapstad, kletsen met forensen. In de stad bezoeken we het cultuurhistorisch museum met vooral bezienswaardigheden uit de Hollandse tijd en kuieren in het park voor voor het Zuid-Afrikaans museum. Het is even wennen aan de kinderen die hier bedelen.
Op de terugweg bezoeken we nog even de universiteit. De universiteitsgebouwen liggen op een mooie plek tegen de berg, waardoor we uitzicht hebben over de buitenwijken een stukje van de Kaapse vlakte.

Zondag 31/10
Na een dagje Kaapstad en een dagje luieren gaan we vandaag weer op pad. In Rondevlei zou een vogelreservaat zijn. We fietsen door het vlakke land ernaartoe. De beheerder is blij om Afrikaans te praten, net als wij. Hij is benieuwd naar onze tocht en hoe we met onze fietsen in Zuid-Afrika waren beland.
Rondevlei blijkt een leuk natuurgebied. Er is een klein museumpje bij het verder waterrijke gebied. We kunnen er langs lopen en telkens alles overzien vanaf de uitkijkpunten. We zien veel watervogels waaronder pelikanen en zelfs twee schildpadden. Oppassen voor de seekoei!
Op de terugweg passeren we een wielerwedstrijd voor schoolkinderen.
's Avonds was er in de kroeg vlakbij een optreden en lekker eten. Nasi met saté, zeker een Nederlandse kok?
Dinsdag 2/11
Gisteren hebben we een lekkere rustdag gehouden. Ontspannen genoten we van de boulevard en de stranden om nadien lekker minigolf te spelen. Ook waren er kampeerders bij gekomen. Een Duits stel dat Afrika door fietst, althans dat was hun plan. Ook bij hen bleken knieproblemen de plannen te hebben veranderd. Ze rijden nu met een tweedehands auto verder. Hiermee zouden we met z'n vieren op pad gaan.
Eerst maken we een rit langs de kust van Valsbaai waar we in de verte dolfijnen zien. Dan door naar de kaappunt, door een mooi, bijna leeg natuurreservaat met vooral lage begroeiing die in september in bloei schijnt te staan. Is het een bontebok die ik in de verte zie?. Bij de kaap maken we een lange wandeling (het treintje dat de Flying Dutchman heet laten we links liggen) naar een uitkijkpunt. Zien we de Zuidpool? Via Kommetjie, waar we samosas eten, rijden we over Chapmans Peak en dan naar de World of Birds bij Houtbaai.

Woensdag 3/11
Deze dag gaan we naar de Universiteit van Kaapstad, waar ik een bezoek zou brengen. De afdeling die ik zocht blijkt inmiddels verhuisd naar het faculteitsgebouw bij het Grote Schuur ziekenhuis. Tim Noakes lijkt verrast om mij te zien. In ons gesprek wordt duidelijk dat het plan om hier mijn promotieonderzoek te doen niet door kan gaan zoals gedacht. Nu de politieke situatie veranderd is sinds ons schrijven verandert ook het personeelsbeleid. Het budget is al besteed en ik zou zelf voor sponsors moeten zorgen. Wel krijg ik van hem een lijst met namen van andere universiteiten waar ik eventueel terecht zou kunnen.
Donderdag 4/11
Op naar het Zuid-Afrikaans museum. Het bijbehorende planetarium kon niet boeien, het museum des te meer. Er is veel te zien over verschillende diersoorten en er hangt een levensgroot skelet van een blauwe vinvis in de zaal in het midden. We zien ook de geschiedenis van de verschillende volkeren van Zuid-Afrika uitgebeeld.

Zondag 7/11
Eergisteren hadden we een uitstapje gemaakt naar de Scratch Patch & Mineral World in Simonsstad. We zagen toen onderweg een Nederlands/Indonesisch restaurant waar we eens een keer 'bekend' konden eten.
Vandaag gaan we naar de Tafelberg. De vorige dag waren we hier al geweest maar het was toen zo druk dat we meteen terug gegaan zijn.
Vandaag zijn vroeg op om voor de drukte met de kabelbaan naar boven te kunnen. Eenmaal boven genieten we eerst van het ontbijt. Daarna wandelen we een aantal uren rond. We zien mooie rotsformaties en typische vegetatie en krijgen vergezichten over de wijde omgeving, de stad beneden, bergen in verte en baaien langs de kust.
De middag van deze lekker warme dag wordt een strandmiddag. We gaan naar het strand van Kampsbaai. Zonnen en af en toe het ijskoude water in rennen, in de golven springen en vlug er weer uit.