zaterdag 1 augustus 2020

Canal de l'Oise et l’Axe Vert de Thiérache



Als de haan 's ochtends om half zes kraait, gaan we in alle vroegte op pad. In de schaduw van de bomen volgen we de jaagpaden van het kanaal lang de Oise. Als behalve de vissers iedereen nog op één oor ligt, hebben wij de weg nagenoeg voor onszelf. Onder begeleiding van een reiger fietsen we ontspannen naar waar het kanaal ons leidt. Langs het kabbelende water fietsen we over evenzo kabbelend wegdek.
Waar het jaagpad eindigt, fietsen we verder door Thenelles waar de kerk boven alle bebouwing uitsteekt en even later door Mont-d'Origny. Over de Voie verte door de heerlijk koele vallei van Origny, waardoorheen ook de Oise stroomt, vervolgen we onze route, maar niet voordat we de innerlijke mens versterkt hebben met warme croissants en chocoladebroodjes.
Bij Macquigny snijden we een bocht van de Oise af om na een felle afdaling bij Guisse op de Axe verte de Thiérache te komen. Over deze voormalige spoorlijn slingeren we door de vallei van de Oise. Hoogteverschil merken we hier nauwelijks en de bebossing rondom ons zorgt voor de welkome schaduw wanneer de zon er alweer op los brandt.
Langs de route blijken nog veel voormalige treinstations overeind te staan. Sommige ervan lijken zelfs in gebruik als woning - of als touristisch trekpleister?
Wanneer we in de loop van de namiddag Étréaupont bereiken zoeken we het kampeerterrein op, om de rest van de middag lekker uit te rusten.